Egenvård

Vi har ett väl avvägt sortiment egenvårdsläkemedel och egenvårdsprodukter, sårvårdsprodukter, drogprodukter och drogläkemedel samt Solidea stödstrumpor. Vi hjälper dig att hitta lämplig vård eller ett lämpligt läkemedel för dina besvär eller råder dig till ett eventuellt läkarbesök.

Egenvårdsläkemedel är de mediciner du kan köpa utan recept på apoteket. En del av dessa läkemedel har försäljningsrestriktioner, orsaken till detta är att läkemedlet anses säkert och tryggt för tillfällig eller kortvarig egenvård. Vid långvarigt bruk bör man konsultera en läkare.

En stor del av våra egenvårdsläkemedel har tidigare varit receptbelagda, de är kraftigt verkande mediciner. Om ett egenvårdsläkemedel inte hjälper inom rimlig tid är det dags att uppsöka läkare. Vi hjälper dig att hitta rätt läkemedel för just dina problem. Vid egenvård av ”småpatienter” finns speciella läkemedel för barn.

Med hjälp av egenvårdsprodukter behandlar man ofta:

 • Feber och värk; det finns värkmediciner för utvärtes och invärtes bruk. Många feber- och värk mediciner i tablettform  kan reta magens slemhinna – detta måste beaktas vid val av rätt preparat.
 • Förkylningar; behöver du en slemlösande medicin eller en hostdämpande, halstabletter och febernedsättande. Kom ihåg att nässprayer för täppt näsa vid förkylningar har en rekommenderad användningstid på högst  5-7 dagar.
 • Mag- och tarmbesvär; magens välbefinnande inverkar på hela människan. Kom ihåg magen vid resa; ett mjölksyrebakteriepreparat hjälper magen att korrigera en förändring i magbakteriebalansen. Det finns egenvårdsläkemedel  för  trög mage, för överaktiv mage och för ”sur” mage. Halsbränningar är ett mycket vanligt symptom och kan lindras med många olika egenvårdsläkemedel.
 • Hudbesvär och sårvård; för tillfälliga eksem finns medicinska salvor och krämer för egenvård. Dessutom har vi ett stort urval hudvänliga tvättlösningar och baskrämer samt produkter för intimvård. Insektsbett behandlas bäst med en 1% hydrocortisonkräm eller en kylande salva. En bra tvättlösning och baskräm räcker ibland för att vårda irriterad hud. Kom ihåg en bra solskyddskräm helst utan parfym. Vi har ett sortiment specialprodukter för sårvård t.ex kådsalva och absorberande kompresser Naturligtvis också de vanliga förbandsmaterialen;  plåster, gasbinda, kompresser, desinfektionsmedel och stödförband  för hemmets och arbetsplatsens 1:a hjälp skåp.
 • Intimvård; människans intima områden är känsliga och behöver ibland speciell omvårdnad i form av både rengörings- och fuktighetsprodukter. Urinläckage är vanligare än man kanske tror och det finns ett stort urval produkter som hjälper i vardagen vid inkontinens. Fråga gärna, vi kan erbjuda dig ett avskilt konsultationsutrymme för ostört samtal.
 • Ögon och öron; Vi anstränger idag ögonen vid datorn och ögonen blir trötta och torra.  Det finns ett stort sortiment fuktande ögondroppar. Pröva vilka passar dig bäst. Dessutom finns ögondroppar för allergiska besvär och tillfällig retning av ögat.
 • Allergier;  allergierna kan lindras med lokalverkande läkemedel såsom ögondroppar, näsdroppar eller –spray eller med antihistamintabletter. Man kan även kombinera antihistamintabletter med lokalt verkande nässpray och ögondroppar för bästa möjliga effekt. Fråga efter den bästa medicineringen för dig.
 • Mun och tänder; munnen och tändernas välmående är viktiga för vår hälsa. Många läkemedel förorsakar torr mun, vilket försämrar både tändernas och munnens slemhinnors hälsa. Det finns mun- och tandvårdsprodukter som hjälper vid muntorrhet; tandkräm, munspray, sugtabletter, mungeler osv. Vi berättar gärna.
 • Djurmediciner; Vi har läkemedel för både sällskapsdjur och produktionsdjur. Dessutom finns det ett brett sortiment maskmediciner, fästingspreparat och andra hälsoprodukter för hundar och katter.
 • Stödstrumpor; Godby Apotek saluför Solideas stödstrumpor; moderna stödstrumpor i många färger både för preventivt bruk i vardagen och för medicinskt. Vi har även ett litet utbud andra stödstrumpor. 
 • Vardagsmotion; Varje steg är betydelsefullt.
 • Apotekets drog- och naturprodukter; Apoteket har de specialdrogprodukter som får saluföras endast på apotek samt ett litet sortiment trygga och välrenommerade naturprodukter. Utbudet är stort och vi beställer gärna in en speciell produkt om du så önskar.