Symptom i förkylningstider

Trötthet, hängighet, tunn vattnig snuva som efter ett tag kan bli mer trögflytande och/ eller nästäppa, ont i halsen, hosta, ont i huvudet.

Förkylning kan ge feber, men den är oftast i hög. Feber är vanligare hos barn än hos vuxna. Det tar oftast något dygn från att du smittats tills du märker av de första symptomen. Symptomen håller sedan i sig i några dagar.

Det finns en hel del du kan göra själv för att lindra besvären vid förkylning. Det är bra om du stannar hemma och tar det lugnt det första dygnet/ dygnen om du har en kraftig förkylning. Om du har feber ska du stanna hemma tills den har gått ner. Du behöver vila men det betyder inte att du måste ligga till sängs, oftast är det bra att vara uppe och röra lite på sig. Däremot ska du inte idrotta och motionera om du har en infektion i kroppen.

Om du får feber behöver det inte betyda att du fått en allvarligare infektion, vid feber är det bra att dricka lite extra. Febern behöver oftast inte behandlas men om du mår dåligt av febern kan du ta febernedsättande medel som finns att köpa receptfritt på apoteket.

De allra flesta som är förkylda behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över av sig själv. Kontakta sjukvården om någor av följande stämmer in på dig: om febern håller i sig mer än 4 dygn, om febern kommer tillbaka efter att du varit feberfri ett par dagar, om du får fler symptom från öron, halsen, luftrören eller bihålorna. Ring 018-538 500 om du behöver sjukvårdsupplysning.